Son Dakika
Kağıthane’de şüpheli ölüm; silahla başından vurulmuş halde bulundu
Kağıthane’dekontrolden çıkan panelvan devrildi
Kağıthane’de 18 yaşındaki genç balerin odasında ölü bulundu
Kağıthane’de minibüs park halindeki araca çarptı, 6 yaralı var
Kağıthane’de Elektrikli Araç Kazası
SEYRANTEPE’DE DEHŞET: 2 ÖLÜ, 4 YARALI
Son 10 yıldaki yapılan yer altı sondajları neticesinde 7 milyon tonu aşan miktarda linyit rezervi bulundu. (Toplam rezervimiz şuan 15 milyar ton) Hem de eski rezervlere oranla parametreleri daha iyimser. Kalorifik değerleri daha yüksek.Yani daha kaliteli kömürlere de sahibiz artık. Bu da ileriki dönemler için enerji verimliliği prensibine katkı sağlayacak. Kaliteyi artıracak.2017 yılında 1 milyon metre derinliğe ulaşan yer altı sondajları yapılacak. Ülkemizin sondaj yapılmamış, maden araştırması yapılmamış bir karış toprağı kalmayacak. Üretim hırsına kapılıp sağlıksız, plansız, programsız kömür üretimi yapılmayacak bundan böyle.
Genç enerji bakanımızı yürekten tebrik ediyorum. Kömürü cesurca vazgeçilmez enerji kaynağımız olarak yeniden gündeme taşımasını takdir ediyoruz. Elzem buluyoruz. Enerji bakanımız Berat ALBAYRAK yerli kömür kaynaklarımızın iyi değerlendirilmesi çalışmalarının başladığı bu süreçte üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin kömür ve enerji konusunda daha fazla katkı vermelerini bekliyoruz diyor. Gerçektende üniversitelerimize bilhassa da İTÜ, YTÜ ve ODTÜ’ye büyük iş düşüyor bu aşamada. Holdinglerimizin, şirketlerimizin, Finans sektörümüzün ve hali hazırdaki yerli kömür üreticisi firmalarımızın daha fazla katkı vermelerini bekliyoruz. Bu konuda özel sektörün, devletimizin desteği ile daha cesur şekilde büyümeye katkı vereceği günler yakında. Çevresel önlemler, insan sağlığını ön planda tutma, madencilerimizin sağlıklı koşullarda çalışmasının sağlanılmasına özen gösterme, tabiatı ve çevreyi kollama koruma konusunu unutmayacağız. Gaflet ve dalalete düşmeyeceğiz. Devamında da dünya standartlarında ve en verimli üretimi yakalayacağız.
Hava kalitesi çalışmaları: Avrupa’da 2024 yılı ve sonrası için belirlenen sınır değerler 1 m³ (metre küp) hava için partikül maddede günlük 40 mikrogram, yıllık ise 50 mikrogram iken ülkemizde mesela Çayırhan da bu rakam günlük 23 mikrogram, yıllık ise 18.07 mikrogramdır. Kükürt (Sülphür) için kriter günlük 125, yıllık 350 mikrogram olan üst değerler, günlük 33.70, yıllık 127 mikrogram olarak tespit edildi. Havanın kalitesi çalışmalarında Avrupa’nın baz aldığı azot oranları saatlik 200, yıllık 24.40 mikrogram. Bizdeki çalışmada belirlenen rakamlar ise üst sınır değerleri saatlik 134, yıllık ise 25 mikrogram. Buradan ne sonuç çıkıyor? Birçok değerde AB’nin kabul ettiği rakamların neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriteri koymuş oluyoruz. Yani bu durumda kesinlikle onlardan daha çevreciyiz.
Dünyadan bakacak olursak küresel kömür talebinin artacağını görüyoruz. Geçen yıl 5 milyar 439 milyon ton olan dünya kömür talebi 2017 de ise takriben 200 milyon artış göstererek, 5 milyar 640 milyon tona çıkacak. Üretim miktarı da bu rakamların çok üstünde gerçekleşecek.
Sonuç olarak dünya kömürü kullanıyor, gelişmiş ülkeler kömürü yoğun bir şekilde kullanıyor ve bizde kullanacağız. (Hem de hiçbir şekilde zarar vermeden.) Kömürü kullanmak zorundayız. Olağanüstü faydasını da hep birlikte göreceğiz.
Hüseyin AKARÇEŞME
İstanbul Ticaret Odası 81.Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Vekili ve Meclis Üyesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Kasım 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
21 Ekim 2024 Gündem, İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları