Son Dakika
İstanbul’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, “2022 Afet Tatbikat Yılı” çerçevesinde “Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı” Kağıthane’de Bakan Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirildi
İstanbul’da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, “2022 Afet Tatbikat Yılı” çerçevesinde “Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Tatbikatı” Kağıthane’de Bakan Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirildi
Senaryo gereği İstanbul, Adalar merkezli 7.5 büyüklüğündeki depremle sallandı. Dev tatbikat Kağıthane merkezli 18 noktada eş zamanlı gerçekleştirildi. Dev tatbikatı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da izledi. Bakan Soylu’ya Vali Ali Yerlikaya ve Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin de eşlik etti.
AFAD tarafından afetlere karşı dirençli toplum oluşturma vizyonuyla Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahalede görev alacak kişileri bir araya getirmek, birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve toplumda farkındalık oluşturmak gibi amaçlar için “Afet Tatbikat Yılı 2022” çerçevesinde İstanbul genelinde Kağıthane merkezli geniş çaplı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
Senaryo gereği İstanbul Adalar merkezli 7.5 büyüklüğünde deprem oldu. İstanbul genelindeki 39 ilçenin tamamı depremden farklı düzeyde etkilendi. Ardından Tahliye Planlama ve Yerleştirme Çalışma Grubu planları doğrultusunda saha tatbikatı yapıldı. Tatbikat Kağıthane merkezli olmak üzere İstanbul’un 18 noktasında eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Tatbikatta 13 afet grubu, 24 ilden yerel destek ekipleri, AFAD Gönüllüleri ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 5 bin personel görev aldı. Ayrıca mobil koordinasyon tırları, ağır tonaj arama ve kurtarma araçları, mobil harekat merkezi, görüntü aktarım aracı, helikopter, bot; İHA, JİKU gibi 500 aracın da katılımıyla tatbikata destek sağlandı.
Tatbikatta devreye alınan “AFAD Anlık Görüntü Aktarım Sistemi” ile afet alanının tüm boyutlarını hemen görmek ve anlık müdahalede bulunabilmek üzere araç ve yaka kameraları, JİKU, İHA, dron, helikopter, Yıldız haberleşme görüntüleri ile kent güvenlik kamera görüntüleri kullanıldı.
Tatbikat kapsamında 5 bin çadır kapasiteli geçici barınma merkezlerin kurulumu için alanlar hazır hale getirildi. Bu alanlarda 2 bin çadırın kurulumu tamamlandı. Geçici barınma merkezlerinde yönetim birimleri, psiko sosyal destek, ibadethane, yemekhane ve çocuk dostu alanlar gibi sosyal yaşam üniteleri de yer aldı.
BENZER HABERLER