logo

EĞİTİMİN TELAFİSİ

Mustafa Aygün

Mustafa Aygün
mustafaaygun3458@hotmail.com

Zor günler geçirdiğimiz ortada …

Covid19 salgını, toplumun büyük bir kesimi üzerinde ekonomik, sosyal, psikolojik açıdan büyük bir tahribata neden oldu.

Halen devam eden salgının etkisi o kadar büyük oldu ki hastanelerin yoğun bakımları ağır hastalarla doldu, taştı. Bazılarımız eşini, dostunu, akrabasını kaybetti bu süreçte. Diğer yandan salgına yakalanma korkusu bir çoğumuzun psikolojisini bozdu. Toplum olarak yıprandık, örselendik.

Salgının en çok etkilediği faaliyet alanlarından biri de kuşkusuz eğitim sektörü oldu. Okulların çoğu zaman kapalı olması, eğitimin bir okulda, bir uzaktan yapılması hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin işlerini zorlaştırdı.

Önceki yıllar ile karşılaştırıldığında, salgının etkili olduğu bu iki yıl, öğrenciler açısından kayıp yıllardır. Konuştuğum öğretmenlerin istisnasız tamamı uzaktan eğitim çalışmalarının verimsiz olduğunu, öğrencilerle ilgili yeterince geri dönüt alamadıklarını belirttiler.

Öğrencilerin akademik anlamda olması gereken noktanın çok gerisinde olduğunun farkında olan Milli Eğitim Bakanlığı, tamamen iyi niyetle hazırladığını düşündüğümüz “Telafi de Ben de Varım” adlı programı 5 Temmuz – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında uygulamaya koymak istemektedir. Bu yolla öğrencilerin fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemeyi amaçlamaktadır. Ne var ki programın başarısız olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

“Telafi de Ben de Varım” isim ve içerik olarak çok iyi olabilir. Öğrencilerin yüksek yararı düşünülerek hazırlanmış da olabilir. Ancak bizim ülkemizde yaz tatilinde okula gitmek diye bir kültür yoktur. Hatta önceki yıllarda öğrenciler yaz tatilini, Millî Eğitim Bakanlığının açıkladığı takviminden çok önce başlattığını “tebeşir tozu yutmuş” herkes bilir. Ülkemizde öğrenciler için okullar son yazılı ile kapanır. Okulların büyük bir kısmında son yazılı sınavından sonra ne öğrenci bulunur ne de yoklama alınır.

Varsayalım ki öğretmenler ek ders ücretinin hatırına, yaz tatillerinden fedakârlık edip bu programın “gönüllü” bir üyesi olmayı kabul etti. Öğrenciler nasıl ikna edilecek? Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını bulundukları illerde telafi programına aldınız diyelim, köyüne, yazlığına, yurt dışına giden, yaylaya çıkan öğrencilerin durumu ne olacak? Ayrıca klimasız sınıflarda, +40-45C ders nasıl yapılır, bahçeye nasıl çıkılır? Herşeye rağmen programı başarı ile uyguladınız diyelim, gönüllülük esasına dayalı program sonucunda öğrenciler arasında oluşacak seviye farkını hangi programla kapatacaksınız?

Üstelik aşılama ülke genelinde tamamlanmamışken öğretmene, öğrenciye tatil yaptırmamak akıl alır gibi değil. Telafi programın biter bitmez yeni öğretim yılı başlayacak. Öğretmen de öğrenci de zihinsel olarak hazırlık yapma imkânı bulamadan eğitim, öğretime devam edilecek.

Diğer taraftan bizim eğitim müfredatımız sarmal yapıdadır. Sarmal programda bir konu tekrar tekrar ele alınır ve her tekrarda daha derinlemesine işlenir. Bilgiler önceki tekrarlarda öğretilenlere, bunların genişletilmesi ve derinleştirilmesine dayalıdır. Bu yüzden ayrıca bir telafi programına ihtiyaç olduğu şüphelidir.

Telafi programı hazırlamak yerine eğitim öğretimi erken başlatırsınız (zaten erken başlatılıyor), gerekirse ara tatilleri kısarsınız böylelikle açığı kısmen de olsa kapatırsınız.

Anlaşılan Millî Eğitim Bakanlığı hem öğretmene hem de öğrenciye yabancılaşmış, kendi hayal dünyasında oluşturduğu çerçevede yönetsel kararlar alıyor. Ne diyelim Allah sonumuzu hayr etsin.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNFAK’TA YARIŞ İNSANI ÖZGÜRLEŞTİR

    28 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Sahabe İnfakı imanın en önemli gerçeği olarak kabul etmiş bu uğurda birbirleriyle yarışmıştır.  ‘’Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe  asla iyiliğe erişemezsiniz şüphesiz ne infak ederseniz Allah onu bilir’’  ayeti,  sahabenin İnfak anlayışının temelini oluşturmuştur.  Ayet, iyiliğe ve hayra erişmek için sadece  iman etmenin yeterli olmayacağını ifade ederken İnfak etmeninin dinde en belirgin ölçü olduğunu vurgulamıştır. Bu ayet aynı zamanda Müslümanları sınamaya tabi tutarak onların iman ölçülerini test etmiştir...
  • ACILARLA YORGUN DÜŞMÜŞ MEMLEKETLER NEFES ALMAYA BAŞLAMIŞ

    28 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    6 Şubat Kıyametini yerinde görmüştüm. Allah’ım bu şehirler nasıl ayağa kalkar diye çok üzülmüştüm. Tekrar buraları yerinde görmek için bölgeye gittim. İlçeleri, köyleri gezdim. Ve devletin gücünü yerinde gördüm. Dağ, taş ova Toki konutları ile dolmuş. Yapılan köy evleri bile villa gibi olmuş ve her köye devletin şefkat eli değmiş. ‘’Maşallah’’ diyememek vicdansız insanlar için bile çok  zor. Enkazlar kaldırılmış yerinde dönüşümler bir hayli yol almış. Toki ise adeta kimsesizlerin kimsesi olmuş. Adıyaman’da 22 bin konut tamamlanmı...
  • Zonguldak, Bartın ve Karabük, ‘’Kağıthane’ de’’ buluşuyor!

    09 Aralık 2024 İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları

    Kağıthane Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan Karaelmas Tanıtım Günleri için hazırlıklar tamamlandı. 13-14-15 Aralık tarihlerinde Hasbahçe etkinlik alanında yapılacak olan etkinlik, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin kültürel ve yerel değerlerini tanıtmayı amaçlıyor. Tanıtım günlerinin açılış programının   Cuma günü öğlenden sonrası yapılması planlanıyor. Programa  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra İstanbul Valisi  Davut Gül, tanıtım günlerinin ev sahibi illerin vali milletvekili kaymakam ve belediye ba...
  • SÖMÜRGECİLER VE OKULLARI-II

    05 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    (Yabancı Okullar Meselesi) Bir önceki yazımızda, Cumhuriyet Dönemine kadar geçen süreçte yabancı okullar meselesini ele almıştık. Bu yazımızda ise Cumhuriyetin ilanından sonraki süreci ele alacağız. Özetlemek gerekirse Osmanlı İmparatorluğu’nun yabancı okullar ile tanışması 16. yüzyılın ikinci yarısında başlamış, Tanzimat ve Islahat Fermanları’nın sağladığı fırsatları kullanan misyonerlerin gayreti ile sayıları bu okullarınhızla sayıları artmıştır. Örneğin 1908 yılında Osmanlı’nın sadece taşra vilayetlerinde, 2.948 Gayrimüslimve 297 Ecne...