Son Dakika
Kağıthane’de şüpheli ölüm; silahla başından vurulmuş halde bulundu
Kağıthane’dekontrolden çıkan panelvan devrildi
Kağıthane’de 18 yaşındaki genç balerin odasında ölü bulundu
Kağıthane’de minibüs park halindeki araca çarptı, 6 yaralı var
Kağıthane’de Elektrikli Araç Kazası
SEYRANTEPE’DE DEHŞET: 2 ÖLÜ, 4 YARALI
Erguvan rengi antik çağda kırmızı böceğinden elde kırmızı rengin bir türeviydi. Tabii ki birkaç damla renk sağlanabilmesi, üretiminin karmaşık ve masraflı olması sebebi ile ancak soyluların giyebildiği pahalı bir giysi rengiydi.
Bizans’ta imparatorların çocukları; erguvan renkli sarayda, erguvan rengindeki odada doğuyordu. Bu çocuklar “erguvan doğmuş” ya da “erguvan içinde doğmuş” unvanı alıyorlardı.Erguvan rengi giysi ve ayakkabı yalnızca saray mensuplarına özgüydü.
Erguvaniler kitabının yazarı Tayfun Er İzmir’in tarihi dokusunu mühendis olmasının getirdiği merakla incelerken yapıların geçmişini, öyküsünü, yapılar ile İzmir’in köklü aileleri arasındaki ilişkileri tespit eder.
Ben de 54 yaşımda diyorum ki; İzmir’de de kast sistemi var. Türkiye’de de var, Dünyada da var. Hissediyorum, abartı değil, yöneticiler, elitler, öne çıkanlar, 25 yaşında CEO olanlar hep akraba veya akrabadan da yakın tanımlanamayan bir ortak paydaya sahipler.
Mahir Çayan “oligarşi”, Tayfun Er “kast” diyor, ben “yönetenler” diyorum, siz “egemenler” diyebilirsiniz. Her ölçekte bu tanımın içindekiler bizden farklı.
Harçlık nedir bilmeden İstanbul Yeni Levent Lisesini bitirdim. Delikanlı olmuştum. İzmir de üniversite tahsilimi yaptım. Yeterince çalışkan talebe olduğum için Ege Üniversitesini 4 yılda bitirdim. Arkadaşım Cengiz ise ikmale kalarak aynı okulu eylülde bitirdi.
Okulu bitirip İstanbul Gültepe ye geldiğimde, rahmetli babamla yüz yüze geldik Babam gözleri ile “oğlum ben kilim sattım Boyabat’tan İstanbul’a geldim. Her türlü ağır işte çalıştım. zaman bulduğumda da Kuran okudum, namaz kıldım ve uyudum. Tanıdığım kim olabilir ki sana iş bulmada yardımcı olayım.” dedi. Ben de gözlerimle “baba sen merak etme bir yerden başlarım..” diyordum. Arkadaşım Cengiz ise kendisine önerilen kamu sektöründeki 3 müdürlüğü beğenmeyip, Türkiye’nin en büyük bankasında işe girdi.
Rizeli ailenin oğlu Cengiz fazla zorlanmadan şu anda büyük bir bankanın şube müdürü oldu. Boyabatlı ailenin çocuğu İbrahim sıfırdan muhasebe bürosunda hayata başladı. Şu anda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir.“Türk Oscar schidler “ olarak bilinen eski Fransız konsolosu Necdet Kent ‘ in oğlu da dünyanın en büyük içecek markasına yönetim kurulu başkanı oldu. Yani hiçbir şey tesadüf değil
Bana göre Atatürk te mevcut kast sisteminden rahatsızdı. Ve Türk çocuklarının fırsat eşitliğinden yararlanması için Köy Enstitülerine önem verdi. Bu kast sistemini delip Türk çocuklarının liyakat’e göre hayatta rol almasını istedi. Heyhat büyük ihtimalle kendini tanrı yerine koyanlar tarafından zehirlendi.
E.. ben Boyabat’tan çıktım ben de oligark olacağım. E.. olursun Oligarşiye dahil olabilmek için siyasette, ticarette, Bürokraside çok yüksek mertebelere gelmen lazım. Ki oligark oldum zannedersin, fakat oligarşiye hizmet eder konuma gelirsin. Oligarşiye dahil olmak için;
1 – Belli yerlerde, belli semtlerde doğmak,
2 – Egemen ailelere mensubiyet,
3 – Evlilik ve dünürlük ilişkileri,
4 -Okulların isimleri önemli olmak üzere okul arkadaşlığı,
5 -Amaca uygun iş ortaklıkları,
6 -Masonik ilişkiler gerekli.
O halde son söz İzmir de erguvaniler, Türkiye’de sebatayizm, ABD de neocanlar. Dünyada evangelizm’i doğru okuyamayan genç Türk aydınlarının işleri oldukça zor. Halen meleklerin cinsiyetini tartışıyorlar veya tartıştırıyorlar: Laik- Anti laik, Sünni –alevi, Dersimden özür dilensin mi dilenmesin mi? Okul mu, cami mi yapalım? Her okulu imam hatip mi yapalım? Kâğıthane belediye imkânlarından Rizeliler mi Gümüşhaneliler mi Erzincanlılar mı kim daha fazla yararlansın? Türbanı anaokuluna kadar indirelim mi? Amerika’yı Müslümanlar mı keşfetti? …
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
05 Kasım 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
29 Ekim 2024 Köşe Yazıları
21 Ekim 2024 Gündem, İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları