logo

ŞEHİR VE MEDENİYET

Mustafa Aygün

Mustafa Aygün
mustafaaygun3458@hotmail.com


Her şehrin bir hikayesi vardır. Kaynağını orada yaşamış olanların ilmek ilmek işlediği siyasi, sosyal, ekonomik tarihinden alan.

Şu bir gerçek ki şehirler insanı, insanlar şehirleri imar eder.

Bizim şehirlerin yapılaşmasında, köyden kente göçün getirdiği bütün sorunları görürsünüz. Karma karışıktır sokakları, caddeleri, mahalleleri. Nefes alacak yeşil alan, yürüyecek kaldırım zor bulursunuz. Görüntü kirliliği ile şehirlerimiz neredeyse eş anlamlıdır.

Bahçesiz evleri, ağaçsız, parksız mahalleleri, boyasız badanasız tamamlanmamış kırmızı kiremitli  binaları, kaldırımsız yolları, estetik ve mimari kaygı taşımayan kamu binaları olan yerlere şehir denilebilir mi?

Medeniyet göstergesidir şehirler.  Medeniyet şehirlerde doğmuştur. Medeniyet yine şehirlerde ölür. Gasp, yağma, hırsızlık, dolandırıcılık şehirlerin ayırılmaz parçasıdır. Yardımlaşma, dayanışma, fikir ve sanat toplulukları yine şehirler de hayat bulur.

İlk defa gittiğiniz bir şehir sizi etkiliyorsa, insanlarının neşesini, hüznünü, ruh iklimini yansıtıyorsa, size huzur veriyorsa güler yüzlü nazik insanları varsa değerlerini kaybetmediğine kani olabilirsiniz. Ama ülkemizde böyle bir şehir var mı bilmiyorum.

Bir milletin tarihini, kültürünü, değerlerini görebiliyorsanız ve kendinizi yabancı hissetmiyorsanız o şehir sizin şehrinizdir.

İnsanın üstüne yürüyen gökdelenleri, can çekişen yeşili, hiç açılmayan trafiği olan, hayatlarından bezmiş robotlaşmış insanların yaşadığı yerler şehir değil kahır desek yeridir.

            Bir şehirleşme sorunumuz olduğu açık.Bu sorunu çözecek, ülkenin tüm şehirlerine ilham verecekörnek bir “yapay bir şehir” imar etmek gibi bir ÇILGIN PROJE’de beklemiyor değil insan. Her bir büyükşehir belediyesinin kendi kültürel dokusuna göre bir mahallesini inşa ettiği, (bu sebeple kaynak sorunu da yaşanmaz), bisiklet ve yaya yollarının, motorlu taşıt yollarından fazla ve geniş olduğu; güneş, rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklarla enerji ihtiyacını karşılayan, tam geri dönüşümün sağlandığı, her evin bahçesinin bulunduğu, okula çocukların korkmadan tek başına gidebildiği, suç oranının sıfır olduğu,   çarpık yapılaşmanın olmadığı, doğa ile iç içe, insanların hayalleri ile teknolojinin, tarih ve kültürün buluştuğu; bilim, tarih, arkeoloji, doğa tarihi,jeoloji, etnografya sanat,bilim ve teknoloji, endüstri müzeleri ile ekomüzelerin bulunduğu; botanik ve hayvanat bahçelerinin olduğu; asık surat, kaba, görgüsüz insanların yaşamadığı, hava kirliliği, trafik sorunlarının olmadığı vb. bir şehir projesi yapsak ve hayata geçirsek her halde dünyada bir ilki başarmış olurduk.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNFAK’TA YARIŞ İNSANI ÖZGÜRLEŞTİR

    28 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Sahabe İnfakı imanın en önemli gerçeği olarak kabul etmiş bu uğurda birbirleriyle yarışmıştır.  ‘’Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe  asla iyiliğe erişemezsiniz şüphesiz ne infak ederseniz Allah onu bilir’’  ayeti,  sahabenin İnfak anlayışının temelini oluşturmuştur.  Ayet, iyiliğe ve hayra erişmek için sadece  iman etmenin yeterli olmayacağını ifade ederken İnfak etmeninin dinde en belirgin ölçü olduğunu vurgulamıştır. Bu ayet aynı zamanda Müslümanları sınamaya tabi tutarak onların iman ölçülerini test etmiştir...
  • ACILARLA YORGUN DÜŞMÜŞ MEMLEKETLER NEFES ALMAYA BAŞLAMIŞ

    28 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    6 Şubat Kıyametini yerinde görmüştüm. Allah’ım bu şehirler nasıl ayağa kalkar diye çok üzülmüştüm. Tekrar buraları yerinde görmek için bölgeye gittim. İlçeleri, köyleri gezdim. Ve devletin gücünü yerinde gördüm. Dağ, taş ova Toki konutları ile dolmuş. Yapılan köy evleri bile villa gibi olmuş ve her köye devletin şefkat eli değmiş. ‘’Maşallah’’ diyememek vicdansız insanlar için bile çok  zor. Enkazlar kaldırılmış yerinde dönüşümler bir hayli yol almış. Toki ise adeta kimsesizlerin kimsesi olmuş. Adıyaman’da 22 bin konut tamamlanmı...
  • Zonguldak, Bartın ve Karabük, ‘’Kağıthane’ de’’ buluşuyor!

    09 Aralık 2024 İstanbul, Kağıthane, Köşe Yazıları

    Kağıthane Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan Karaelmas Tanıtım Günleri için hazırlıklar tamamlandı. 13-14-15 Aralık tarihlerinde Hasbahçe etkinlik alanında yapılacak olan etkinlik, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin kültürel ve yerel değerlerini tanıtmayı amaçlıyor. Tanıtım günlerinin açılış programının   Cuma günü öğlenden sonrası yapılması planlanıyor. Programa  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra İstanbul Valisi  Davut Gül, tanıtım günlerinin ev sahibi illerin vali milletvekili kaymakam ve belediye ba...
  • SÖMÜRGECİLER VE OKULLARI-II

    05 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    (Yabancı Okullar Meselesi) Bir önceki yazımızda, Cumhuriyet Dönemine kadar geçen süreçte yabancı okullar meselesini ele almıştık. Bu yazımızda ise Cumhuriyetin ilanından sonraki süreci ele alacağız. Özetlemek gerekirse Osmanlı İmparatorluğu’nun yabancı okullar ile tanışması 16. yüzyılın ikinci yarısında başlamış, Tanzimat ve Islahat Fermanları’nın sağladığı fırsatları kullanan misyonerlerin gayreti ile sayıları bu okullarınhızla sayıları artmıştır. Örneğin 1908 yılında Osmanlı’nın sadece taşra vilayetlerinde, 2.948 Gayrimüslimve 297 Ecne...