logo

YERLİ VE MİLLİ

Hüseyin Akarçeşme

Hüseyin Akarçeşme
huseyin@sadabadhaber.com

YERLİ ENERJİMİZ KÖMÜR VAZGEÇİLMEZİMİZDİR

Kömür konusunda bir Bilgi hatırlatması yaparak başlamak istiyorum. Ülkemizin birçok yerinde kömür yataklarımız mevcuttur. Bu kömürler genelde genç kömürler sınıfındadır. Genç ve orta linyit grubuna girmektedir.

Kömürün yaşıyla alakalı olarak evreleri şöyledir. LEONARDİT-TURBA-GİTYA-GENÇ LİNYİT-ORTA LİNYİT-LİNYİT-TAŞKÖMÜRÜ (Maden kömürü)-ANTRASİT ve en son hali ELMAS’tır.

Ülke olarak petrolümüz, doğalgazımız yok ama kömürümüz var. Cenab-ı Allah’ın bizlere sunduğu Kömür nimetini en iyi ve en verimli şekilde kullanmalıyız..

Sıfır karbon, Yeşil mutabakat, Paris anlaşması, Sınırda karbon düzenlemesi, Karbon ayak izinin takibi, Küresel ısınma, Küresel felaket senaryoları, hatta geçmişteki Kyoto protokolü gibi kavramlara takılmamalıyız. Bu hareketler Batının yani gelişmiş Avrupa ülkelerinin kendilerinin yerlerini muhafaza etme hareketleridir. Bu kesimler tarafından reklamı iyi yapılmakta ve de sloganlaştırılmaktadır..

Diğer taraftan Rusya’ya İlaveten Çin ve Hindistan gibi devasa ülkeler de bu bağlayıcı, dayatmalara uymayacaklarını net şekilde açıklıyorlar..

Biz niye tabiri caizse balıklama dalıyoruz anlaşılır gibi değil.

-GELELİM ESAS KONUYA

Yerli kömürümüzü değerlendirirken linyit cenneti bir ülkeyiz diyoruz. Ancak bir bölgemiz var ki kömür kalitesi bakımından en değerli havzamız. Burası Zonguldak. Ülkemizde taşkömürü (maden kömürü) sadece Zonguldak havzamızda bulunuyor. Bu kömürü önemli kılan tarafı yüksek kalorisine İlaveten koklaşabilme özelliğine sahip olmasıdır. Yani fabrikada gazı alınarak kok  kömürüne çevrilebilen yegane kömürümüz Zonguldak taş kömürüdür.

Ancak son dönemde Zonguldak’tan kömür konusunda gelen haberler hiç de iç açıcı değil. Burada bulunan enerji (elektrik üretim) şirketlerinin bölgede taşkömürü çıkaran rödevans sahibi firmalardan kömür alımını durdurmaları ve ithal kömüre geçiyoruz açıklaması yapmaları. Sonrasında da bu kömür sahalarında çalışan 2500-3000 gibi emek insanı ücretsiz izine çıkarılmış olması. Bu trajikomik duruma dense, dense bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu denir. Allah aşkına zehirleyecekse bizi yerli kömür zehirlesin diyesi geliyor insanın. Hem de Ülkemizin en kaliteli kömürünü bir kenarda bırakıp, yerine kömür ithal etmek vatana ihanetle eşdeğerdir. Ayrıca döviz ödeyerek aldığın enerji ile elektrik üretip sanayiciye sattığında, elde edilen bu çok pahalıya mal olan elektrik ten dolayı ihracatçılarımız acımasız dünya pazarında nasıl rekabet edecekler.? Cari açığımızın daha da artmasına sebep olunmaz mı.? İstihdama da adeta çomak sokmaz mı.?

Yine aynı bölgedeki ERDEMİR ve KARDEMİR gibi ülkemizin can damarlarından iki büyük kamu kuruluşumuz yeterli kömürümüz yok gerekçesi ile kömür ithal ediyor. İthal kömüre İlaveten yerli kömür de kullanarak maliyeti düşürmeye geçmelidir.

Ne olur bu konuda da kraldan çok kralcı olmayalım.

Sonuç olarak İYİ Kİ KÖMÜRÜMÜZ VAR diyorum.

Esen kalın…

Hüseyin AKARÇEŞME

-İstanbul Tic Odası

81.Doğal ve işlenmiş katı yakıt meslek komitesi meclis üyesi

-İTO Mevzuat komisyonu başkanı

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • NE OLDU BİZE

    05 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Çok önem verdiğim bir deyimi, bilginize sunarak, düşüncelerimi dile getirmek istiyorum. “Geçmiş geleceğe yön verir.”  Evet, yön vermeli de. Peki, Bu nasıl olacak. Kendiliğinden veya birisinin işaretiyle değil tabi. Geçmişimizi iyi araştırmakla, inanarak incelemekle ve geçmişe saygı duyup, örnek almakla, geçmişin geleceğe yön vereceğine inanıyorum. Bizler; geçmişimizden övgü ile söz ederken, sosyal-siyasi-ticari konularda, geçmişimizden iftihar ettiğimizi, her vesile ile dile getirmişizdir. Bu kadar övgü ve iftiharla yadetmemize rağm...
  • MEYVE AĞACI

    12 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    Herhangi bir sohbet esnasında veya görüşmelerde, mecazi ve ya gerçek anlamda ifade edilen, meyve veren ağaç taşlanır sözleri; bize, bazı olmaması gereken tutumları hatırlatır. Bu ifadeler, olumsuzluk örnekleri olduğu gibi, hazımsızlığın da bir işareti gibidir. Meyve veren ağaç niye taşlanır, taşlanmasa olmaz mı. O, meyve ağacının meyve verecek çiçeği niye koparılır, koparılmasa olmaz mı. O ağacın dalı niye kırılır. O, meyve veren ağaca, zarar vermek yerine, ihtiyacı olan su ve toprakla beslense, bakımı yapılarak; meyvesinden, ağ...
  • ADAM OLMAK

    22 Ağustos 2024 Köşe Yazıları

    Hani bir deyim vardır ya. Adam ol adam.  Evet, adam olmak gerekir.  Hem de, adam gibi adam.             Adamlık, para ile satın alınmıyor. Pazarı yok. Fiyat belirlenemiyor. Satın alacak maddi güç de yok. Bazen, kişilikler ve şerefler satılmış olsa da. Her insan; doğduğunda, adam gibi doğar. Nerede doğacağını bilemez,Nerede doğacağına karar verecek durumda hiç değil. Seçeneği de yok zaten. Doğuda mı, batıda mı, kuzeyde mi, güneyde mi, Java Adası’nda mı. Seçenek yok. Zenci ...
  • KATI YAKIT OLARAK PELET NEDİR?

    06 Ağustos 2024 Köşe Yazıları

    PELLET (PELET)YAKITI                                                                                        &...